2. DURF CONCURREREND
TE ZIJN

 

Lees meer

De Nederlandse overheid is de afgelopen jaren bij herhaling flinke investeringen in geneesmiddelproductie misgelopen omdat andere landen een betere dialoog hadden met de investeerder en een concurrerender aanbod konden doen. Maar er zijn ook lichtpunten.
Zo heeft MSD in 2019 aangekondigd de productie van biologische geneesmiddelen in Oss te verdubbelen. En een bedrijf als Janssen (dochter van het Amerikaanse Johnson & Johnson) investeert jaarlijks in Nederland voor meer dan € 400 miljoen. Daarmee staat het bedrijf op de vierde plaats van grootste investeerders in Nederland. Hoger op de lijst dan bijvoorbeeld het oer-Hollandse DSM.

Bij het zoeken naar een nieuwe productielocatie gaan bedrijven gesprekken aan met overheden in meerdere (Europese) landen. Elk land presenteert de sterktes van het eigen land en maakt een passend aanbod voor de potentiële investeerder. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de locatie zelf, de infrastructuur, het personeel en het belastingklimaat. Regelingen als de bestaande Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) zijn erg aantrekkelijk om bijvoorbeeld onderzoek naar betere productieprocessen te stimuleren. Daarnaast zijn bedrijven gevoelig voor regelingen die de kosten voor arbeid verlagen. Belastingen moeten concurrerend zijn met andere landen.

WAT IS NODIG?

Waardeer en stimuleer als overheid nieuwe investeringen van bedrijven in productielocaties. Maak concurrerende, op maat gemaakte plannen, met aandacht voor de arbeidsmarkt, locatieontwikkeling en financiën.

Wees alert bij wat er speelt in andere Europese landen. Monitor dat en speel er op in.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1