INLEIDING

Lees meer

Acht punten om productie en ontwikkeling van geneesmiddelen te stimuleren

De meeste geneesmiddelen worden in China of India gemaakt. Dat moet en kan anders. De keten is te lang en te kwetsbaar. Problemen bij de productie en distributie van geneesmiddelen dáár leiden tot tekorten en onzekerheden hier. De coronapandemie heeft deze kwetsbaarheid nog zichtbaarder gemaakt.

Er is dan ook veel steun om de productie en de daarmee verbonden ontwikkeling van medicijnen en vaccins in Nederland te versterken. Steun die goed aansluit op wensen vanuit de Tweede Kamer en de plannen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het ministerie werkt aan een nationaal actieprogramma ‘Nieuwe kansen voor Topsector Life Sciences & Health’. Dat past naadloos in het kickstartvoorstel van de life sciences & health (LSH) sector. Bovendien heeft de komst van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA ons land internationaal op de kaart gezet.

DE GENEESMIDDELENSECTOR IN CIJFERS:

€ 8,2 miljard

Nederland verdiende in 2019 € 8,2 miljard aan de export van geneesmiddelen.

€ 156.000

Een werknemer in de geneesmiddelensector voegt € 156.000 toe aan de economie.

65.000

De Nederlandse geneesmiddelensector levert in totaal circa 65.000 directe en indirecte banen op.

14 + 8

Op een relatief klein grondgebied telt Nederland 14 universiteiten en 8 universitaire medische centra.

607

In 2019 waren er in Nederland 607 klinische geneesmiddelenstudies.

#2

Wereldwijd staat Nederland op de tweede plaats, als gaat om het totaal aantal patentaanvragen, afgezet tegen het aantal inwoners.

Unieke kansen voor Nederland

Nederland heeft een goed ontwikkeld ecosysteem voor research & development (R&D) en productie van geneesmiddelen. Er is een levendig ecosysteem van biofarmaceutische bedrijven, kennisinstellingen, universiteiten en ziekenhuizen op een klein oppervlakte aanwezig. Uniek binnen Europa.

Ons land heeft een sterke positie in sleuteltechnologieën als ICT, artificial intelligence (AI) en biotechnologie. Dit zijn de motoren voor het maken van nieuwe genees-
middelen. Er zijn diverse productielocaties (bijvoorbeeld in Leiden, Haarlem en Oss) en veel bedrijven die diensten aan productiebedrijven aanbieden.

Nederlandse productiecentra kunnen door hun hoge kwaliteit en innovatief vermogen concurreren met fabrieken over de hele wereld. Dit geldt speciaal voor producenten van biologische geneesmiddelen en biosimilars en de nieuwe gen- en celtherapieën.

Daarnaast is ons land kampioen logistiek, met Schiphol als centrale internationale hub en veel internationale distributiebedrijven.

Kortom, Nederland heeft veel te bieden door:

  • de centrale ligging in Europa;
  • succesvolle samenwerking tussen kennisinstellingen, universiteiten, ziekenhuizen en het bedrijfsleven;
  • een goed opgeleide bevolking;
  • uitstekende infrastructuur, fysiek, ICT en logistiek;
  • gastland van belangrijke Europese instellingen als het Europees Octrooibureau en de EMA.

 

De productie van geneesmiddelen heeft een hoge toegevoegde waarde voor de nationale economie en biedt veel directe en indirecte werkgelegenheid. Bovendien is het een duurzame en schone industrietak.Alle ingrediënten voor een bloeiende biotech en geneesmiddelen sector zijn aanwezig in Nederland. Maar nog niet alle kansen worden ten volle benut. Daarom heeft de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) de volgende acht voorstellen.

Alle ingrediënten voor een bloeiende biotech en geneesmiddelen sector zijn aanwezig in Nederland. Maar nog niet alle kansen worden ten volle benut. Daarom heeft de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) de volgende acht voorstellen.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1