Rond deze ontwikkelingen vindt in Nederland al baanbrekend wetenschappelijk onderzoek plaats. Het is echter belangrijk dat deze kennis ook snel toegepast kan worden in bedrijven. Dit kan heel goed via een overbruggingsprogramma, waarbij publieke en private partijen nauw met elkaar samenwerken. Een dergelijke publiek-private samenwerking ‘geneesmiddelproductie 2030’ bevat een aantal onderzoeksprogramma’s gericht op de ontwikkeling en implementatie van nieuwe productiemethoden of -verbeteringen. Daarbij zijn er ook veel kansen de productie van geneesmiddelen verder te verduurzamen.
Een nauwe samenwerking met de EMA en het CBG is hierbij essentieel. De Europese geneesmiddelenautoriteit stelt namelijk regels op waaraan farmaceutische productie moet voldoen. Een duidelijke verbinding naar de EMA moet ervoor zorgen dat de nieuwe concepten ook regulatoir doorgevoerd mogen worden in Nederland. Zo kan Nederland een voortrekkerspositie innemen in Europa.
Stel een publiek-private onderzoeksagenda op met aandacht voor het gebruik van data, AI, betere chemie en biotechnologie, medicijnformulering en optimale fabricageprocessen.
Financier deze agenda met een jaarlijks onderzoeksbudget. Royalties uit licenties komen ten goede aan de uitbouw van het onderzoek.
Betrek de EMA en het CBG bij de opzet van deze agenda, zodat uitkomsten worden benut in het regulatoire systeem.
Stimuleer verdere vergroening door duidelijke duurzaamheidscriteria te stellen aan bedrijven.
Google+
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht