Voor en met
de patiënt

Patiënten zijn onmisbaar bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vaccins

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen vindt het van groot belang dat patiënten in alle stadia van geneesmiddelontwikkeling  betrokken worden

Patiënten zijn onmisbaar bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vaccins. Alleen al vanwege de rol die zij spelen bij klinisch onderzoek is de stem van patiënten onmisbaar. Door hun deelname aan klinische studies kan onderzoek gedaan worden naar bijwerkingen en kunnen begrijpelijke bijsluiters en verpakkingen worden ontwikkeld. Als geen ander heeft de patiënt ervaring in het kronkelende labyrint van de zorg. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) vindt het dan ook van groot belang dat patiënten in alle stadia van geneesmiddelontwikkeling worden betrokken. Op verschillende manieren zet de VIG zich hier actief voor in.

Snelle toegang

Nederlandse patiënten wachten steeds langer op nieuwe, goedgekeurde medicijnen. Vaak duurt het na registratie nog honderden dagen voordat de patiënt over een geneesmiddel kan beschikken. Dat kan en moet sneller. De VIG is daarom de campagne #terugnaar100 gestart, om de wachttijd na registratie van het medicijn terug te brengen naar 100 dagen.

Geef patiënten een stem

Het is noodzakelijk om de patiënt beter te betrekken. Patiënten zijn onmisbaar in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vaccins. Om hen een stem te geven ondersteunt de VIG patiëntenorganisaties om een volwaardige en onafhankelijke partner te zijn voor alle partijen in de zorg. Zo is de Vereniging partner van de EUPATI NL-opleiding, de Nederlandse versie van de Europese Patiënten Academie rondom onderzoek, innovatie en ontwikkeling van geneesmiddelen. De opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van ZonMw, PGO-support en acht innovatieve geneesmiddelenbedrijven.

Behoeften van de patiënten centraal

De VIG stimuleert kennisuitwisseling tussen patiëntenorganisaties en onze leden. Zo wordt aan een methode gewerkt om de behoeften van patiënten op de onderzoeksagenda van wetenschappers te krijgen.

Richtlijnen

Daarnaast vindt de Vereniging het belangrijk dat patiëntenorganisaties worden betrokken bij het opstellen van bijvoorbeeld behandelrichtlijnen en de inrichting van patiëntregisters (registries). Richtlijnen vormen de basis voor de klinische besluitvorming in de spreekkamer. Ieder jaar worden er ongeveer 50 richtlijnen geactualiseerd.

#WijGevenNietOp

Ziektes slapen niet. Ze veranderen en veroorzaken pijn en leed bij patiënten en hun naasten. Met #WijGevenNietOp onderstreept de geneesmiddelensector haar toewijding aan de ontwikkeling van innovatieve medicijnen. Geneesmiddelenbedrijven blijven ook in 2022 werken aan de nieuwe medicijnen die patiënten nieuwe en betere levenskansen geven.

‘Ik zou mijn verhaal niet meer kunnen navertellen’

Patrick kreeg acute en chronische leukemie en zou zonder geneesmiddelen nu niet meer leven.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1