Onze ambities voor Nederlandse patiënten
Nederland heeft alles in huis om hét leidende ecosysteem te worden voor geneesmiddelenontwikkeling.
De geneesmiddelensector is de meest veelbelovende groeisector van de economie. Er is een levendig ecosysteem van biofarmaceutische bedrijven, kennisinstellingen, universiteiten en ziekenhuizen op een klein oppervlakte aanwezig. Nederlandse bedrijven en wetenschap zijn internationaal toonaangevend en een belangrijke pilaar van de Nederlandse kenniseconomie.
Al met al heeft Nederland alle ingrediënten in huis om hét leidende ecosysteem van Europa te worden op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling.
Nederland exporteerde in 2020 voor ruim €30 miljard aan geneesmiddelen. Dat is meer dan het totaal van de uitvoerwaarde van kaas, vlees en sierteelt, waar Nederland internationaal bekend om staat. De totale waarde van de medicijnexport is 4,5 keer zo hoog als de uitgaven van Nederland aan medicijnen. Geneesmiddelen zijn daarmee een belangrijk exportproduct van Nederland.
Qua logistiek en productie komt in Nederland veel samen: van het verwerken, afvullen, samenstellen, verpakken en etiketteren tot aan opslag, overslag en vervoer via de weg, over zee of door de lucht.
Een belangrijke drijfveer is de koploperspositie van Nederland op het gebied van slimme logistiek. Door centrale ligging in Europa en sterke logistieke schakels via lucht, weg en zee is Nederland een medicijnhub voor Europa en andere delen van de wereld.
Bij de bestrijding van reuma, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en longaandoeningen is de laatste decennia grote vooruitgang geboekt. Maar ook bij andere ziekten worden grote en kleine stappen gemaakt. Er ontstaat nu zicht op een toekomst waarin chronische en dodelijke ziektes beter te behandelen zijn.
Geneesmiddelenbedrijven leveren daar een bijdrage aan door te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat vergt grootschalige en structurele investeringen, die niet altijd succesvol zijn.
Investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn ook een belangrijke drijfveer voor economische groei. De sector zorgt op die manier voor duizenden banen en het levert miljarden euro’s aan exportwaarde op. Het versterkt ook wetenschappelijke kennis van artsen en onderzoekers. Kennis die ook gebruikt kan worden als basis voor nieuwe bedrijvigheid
Nederland behoort tot de Europese top in klinisch onderzoek en bezit veel kennis en kunde op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling. Dit is mede te danken aan de goed georganiseerde en gecentraliseerde zorg in Nederland.
Klinisch onderzoek is essentieel bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. Patiënten krijgen de mogelijkheid deel te nemen aan onderzoek naar nieuwe innovatieve behandelingen. Zorgverleners doen als eerste kennis en ervaring op met nieuwe behandelingen. Daarnaast draagt klinisch onderzoek bij aan de economie, in de vorm van werkgelegenheid en investeringen in onderzoek en ontwikkeling.
Google+
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht