Waar we voor staan

Innovatie

Onze ambities voor Nederlandse patiënten

Nederland heeft alles in huis om hét leidende ecosysteem te worden voor geneesmiddelenontwikkeling.

Nederland aantrekkelijk voor
medicijnontwikkeling

 

De geneesmiddelensector in cijfers

De geneesmiddelensector is de meest veelbelovende groeisector van de economie. Er is een levendig ecosysteem van biofarmaceutische bedrijven, kennisinstellingen, universiteiten en ziekenhuizen op een klein oppervlakte aanwezig. Nederlandse bedrijven en wetenschap zijn internationaal toonaangevend en een belangrijke pilaar van de Nederlandse kenniseconomie.

Al met al heeft Nederland alle ingrediënten in huis om hét leidende ecosysteem van Europa te worden op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling.


Bron: Boston aan de Noordzee, VIG, 2021

Download infographic:  PDF | JPG

Nederland
als medicijnhub

 

Export van geneesmiddelen
hoger dan kaas, sierteelt en
vlees bij elkaar

Nederland exporteerde in 2020 voor ruim €30 miljard aan geneesmiddelen. Dat is meer dan het totaal van de uitvoerwaarde van kaas, vlees en sierteelt, waar Nederland internationaal bekend om staat. De totale waarde van de medicijnexport is 4,5 keer zo hoog als de uitgaven van Nederland aan medicijnen. Geneesmiddelen zijn daarmee een belangrijk exportproduct van Nederland.

Qua logistiek en productie komt in Nederland veel samen: van het verwerken, afvullen, samenstellen, verpakken en etiketteren tot aan opslag, overslag en vervoer via de weg, over zee of door de lucht.

Een belangrijke drijfveer is de koploperspositie van Nederland op het gebied van slimme logistiek. Door centrale ligging in Europa en sterke logistieke schakels via lucht, weg en zee is Nederland een medicijnhub voor Europa en andere delen van de wereld.


Bron: CBS, Statline – internationale handel; in- en uitvoeraarde, SITC (3 digits), landen, 2022

Download infographic:  PDF  | JPG

Innovatie als aanjager
van de economie

 

Investeringen in onderzoek en ontwikkeling
als percentage van de netto-omzet

Bij de bestrijding van reuma, kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en longaandoeningen is de laatste decennia grote vooruitgang geboekt. Maar ook bij andere ziekten worden grote en kleine stappen gemaakt. Er ontstaat nu zicht op een toekomst waarin chronische en dodelijke ziektes beter te behandelen zijn.

Geneesmiddelenbedrijven leveren daar een bijdrage aan door te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat vergt grootschalige en structurele investeringen, die niet altijd succesvol zijn.

Investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn ook een belangrijke drijfveer voor economische groei. De sector zorgt op die manier voor duizenden banen en het levert miljarden euro’s aan exportwaarde op. Het versterkt ook wetenschappelijke kennis van artsen en onderzoekers. Kennis die ook gebruikt kan worden als basis voor nieuwe bedrijvigheid


Bron: EU industrial R&D Investment scoreboard 2021, Europese Commissie

Download infographic:  PDF | JPG

Patiëntenzorg
van wereldklasse

 

Nederland in Europese
kopgroep voor
klinisch onderzoek

Nederland behoort tot de Europese top in klinisch onderzoek en bezit veel kennis en kunde op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling. Dit is mede te danken aan de goed georganiseerde en gecentraliseerde zorg in Nederland.

Klinisch onderzoek is essentieel bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. Patiënten krijgen de mogelijkheid deel te nemen aan onderzoek naar nieuwe innovatieve behandelingen. Zorgverleners doen als eerste kennis en ervaring op met nieuwe behandelingen. Daarnaast draagt klinisch onderzoek bij aan de economie, in de vorm van werkgelegenheid en investeringen in onderzoek en ontwikkeling.


Bron: Rode Biotech in Vlaanderen, Roland Berger, 2020

Download infographic:  PDF  | JPG

meer

“Ik zou zonder innovatie niet meer leven”

Elles heeft polyposis en zou zonder stoma waarschijnlijk niet meer leven.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1