VOORWOORD

Met gezondheid is het soms net als met vertrouwen: het komt te voet en gaat te paard.

We weten dat een leven zonder ziektes nooit vanzelfsprekend is. Maar COVID-19 heeft iedereen wel heel hardhandig met de neus op de feiten gedrukt. Een nieuw virus zette niet alleen de zorg, maar ook onze samenleving en economie binnen enkele maanden op z’n kop.

Het is een lange mars terug naar een normaler en misschien wel ander leven. Het goede nieuws is dat er in 2021 stap voor stap goede, veilige coronavaccins beschikbaar komen, voor steeds meer wereldburgers.

De coronacrisis en de roep om vaccins onderstrepen hoe essentieel de rol van de geneesmiddelensector is. Goede medicijnen en vaccins zijn het onzichtbare raderwerk dat de samenleving draaiend houdt. Als ze bij een nieuw virus nog ontbreken, zoals in de eerste maanden van de coronacrisis, is in één klap helder hoe vitaal ze zijn.

Onze MedicijnMonitor, bedoeld om helder en beeldend inzicht te geven in de kosten en baten van medicijnen, bevat uiteraard infographics over coronavaccins. Binnen enkele maanden na de eerste corona-uitbraak waren er al meer dan honderd vaccins en medicijnen tegen dit virus in ontwikkeling. Die niet eerder vertoonde innovatiegolf onderstreept de kracht van de sector, terwijl wereldwijd letterlijk miljarden mensen – gezond en ziek – reikhalzend uitkijken naar de eerste vaccins en medicijnen.

Laten we niet vergeten dat intussen ook de ‘gewone’ medicijnontwikkeling doorgaat. Ziektes als kanker en dementie, maar ook duizenden zeldzame aandoeningen, zijn nog onverbiddelijk. Ze vragen om een betere behandeling dan we nu hebben. Gelukkig komen er nog tal van innovaties aan. Meer dan duizend gen- en celtherapieën, bijvoorbeeld. Ook daarover vindt u meer informatie in deze MedicijnMonitor.

Eén onderwerp wil ik hier nog speciaal benadrukken. Patiënten hebben niets aan innovatieve medicijnen als ze ergens onderweg in de file blijven staan. Bijvoorbeeld omdat er onnodig lange procedures zijn. Of omdat de artsen ze niet opnemen in hun richtlijnen. Dáár valt nog veel te verbeteren, voordat we ons land Europees koploper bij ‘toegang tot medicijnen’ kunnen noemen. Een mooie ambitie, die we formuleerden in de Toekomstagenda Geneesmiddelen voor de periode van 2021 tot 2025.

Deze MedicijnMonitor is gebaseerd op onafhankelijke bronnen. Het is een waardevolle bron voor iedereen die zich op basis van feiten wil mengen in het medicijndebat en -beleid. Van harte aanbevolen!

Gerard Schouw

directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Meld aan

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1